dissabte, 2 d’abril de 2016

El meu aniversari

Demà torno a fer anys i que per molts anys. Aquest bloc de notes no té notes des del dia del seu d’aniversari. Hi ha temporades de tot, d’escriure i de viure, o de viure. És aquella frase que Aurora Bertrana escriu a les seves Memòries, “El primer que s’ha de fer amb la vida és viure-la i, després, si de cas, escriure-la amb coneixement de causa.” Poso en pràctica la primera part i potser tornaré a la segona, no se sap mai. 

La setmana que ve anem a Suïssa a explicar justament Aurora Bertrana i Mercè Rodoreda i Cèlia Suñol i, de retruc, una mica de Xammar i de Nicolau d’Olwer i de Pla. Primer a la Universitat de Neuchâtel i després a la Universitat de Ginebra. Literatura i territori. Suïssa, els llacs i els dies. Llocs viscuts i llocs escrits, llocs estimats, petjades literàries d’autores que acompanyen.

L’aniversari de fa uns anys el vam celebrar a Papeete, perseguint Aurora Bertrana pels seus paradisos oceànics i Josep Maria de Sagarra amb la seva ruta blava. Durant anys, però, hem celebrat els aniversaris a la casa de Romanyà, amb l’olivera “de tres branques, signe de pau” que “senyoreja a l’entrada al costat de tres xiprers signe de bon acolliment”, escenari d’uns anys de la vida de Mercè Rodoreda, i nostres.

Tot a la vida s’entortolliga, com l’heura als arbres, i unes generacions amb les altres. Ara que el meu pare m’acaba de desitjar felices vigílies, he pensat en la meva mare que ens deu contemplar tots, complaguda. I m’he posat a escriure aquest post. Hi afegiré una flor de la magnòlia del jardí de Llagostera, que vaig fotografiar l’any 2011, com si es tractés d’un oli de Georgia O’Keeffe.

6 comentaris:

 1. Doncs, que per molts anys, Mariàngela. I tant. Que tingues un feliç dia d'aniversari. Una forta abraçada.

  ResponElimina
 2. Preciós el text. Repeteixo els meus desitjos: feliç aniversari i per molts anys ho celebris.

  ResponElimina
 3. Per molts anys de vida multiplicada. La cultura multiplica la nostra vida...

  ResponElimina
 4. Per molts anys!

  PD: No es pot preguntar quants, oi?

  ResponElimina
 5. Moltes gràcies, Lapsus calami, Josep, Teresa, Pons pels vostres bons desitjos. Es pot preguntar, Pons, i tant! Quan vulguis, pregunta. Espero celebrar molts més aniversaris en vida vostra! Una abraçada

  ResponElimina
 6. Amb retard per molt anys!
  I l'enhorabona per la Medalla de Sant Jordi.
  La xarxa m'ho explica quasi tot.
  Un petó!

  ResponElimina