dissabte, 6 de març del 2010

La reina i la serp

Resulta que la reina Elizabeth I d’Anglaterra no tenia una rosa a la mà, sinó una serp eixerida i de cua cargolada, en el famós quadre anònim del segle XVI que la representa i que il·lustra aquest text. I sembla que el rostre de la reina és pintat damunt del retrat d’una altra dona, desconeguda.


És allò de l’aprofitament que ja es donava en el món grec. Fa anys, al museu de Corint vaig poder veure una filera de torsos masculins a l’espera d’un cap. Canviaven tan sovint els polítics que tenien a punt una col·lecció de cossos ja esculpits en marbre, als quals només calia afegir el cap amb els trets del nou governant. D’això se’n diu ser previsor, o estalviar esforços, o maximitzar mínims.


A Girona tenim un bon exemple de la mateixa actuació. Es veu que l’estàtua d’Àlvarez de Castro que senyoreja la nostra plaça francesa particular representa, en realitat, Palafox, l’heroi de Saragossa. L’escultura no va agradar als que l’havien encarregada, però el seu autor es va espavilar i la va vendre a Girona.


Algunes coses no són el que semblen.

1 comentari:

  1. HAHAHAHAHAHA!!! QUE BO, això que expliques d'Álvarez de Castro i Palafox!!!

    ResponElimina