dimarts, 2 de març del 2010

Memòria de Joan Maragall

Benvingut l’Any Maragall 2010-2011, que s’inaugura avui per a commemorar el 150 aniversari del naixement i el centenari de la mort de Joan Maragall (10 d’octubre de 1860-20 de desembre de 1911).


Si penso en Joan Maragall em ve immediatament a la memòria el seu Cant espiritual. Me’l recitava Carme Manrubia, l’amiga de Mercè Rodoreda, tot passejant per Romanyà de la Selva, de casa seva a casa meva. Era l’any 1984. Acabàvem de comprar El Senyal Vell. M’estremeixen sempre aquests versos, com aleshores.


si heu fet les coses a mos ulls tan belles,
si heu fet mos ulls i mos sentits per elles,
per què aclucà'ls cercant un altre
com?
si per mi com aquest no n'hi haurà cap!

I em són ben presents, perquè em fascinen, aquells altres dos versos, inici i final d’un bellíssim poema que Maragall escriví a Cauterets, el 26 de juliol de l’any 1911:


Nodreix l’amor de pensaments i absència

i així traurà meravellosa flor.


La fotografia que il·lustra aquest record de Joan Maragall és de David Prats i pertany a l’itinerari literari de la “Ruta del Ter”. S’hi pot veure el monòlit amb el text de La vaca cega de Maragall, que s’aixeca a la font del Covilar de Sant Joan de les Abadesses.


3 comentaris:

  1. Mariàngela, gràcies per l'apunt sobre Maragall. Faré un apunt al meu blog convidant als amics de la xarxa a que facin aportacions en homenatge al poeta. Sort que sempre, en aquest cas tu, hi ha qui està a l'agüait.
    M'ha fet especial il·lusió ara que a classe estem parlant, i llegint, Maragall.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Bona iniciativa i bona coincidència, Lluís! Gràcies. Una abraçada.

    ResponElimina
  3. Ai, Mariàngela!: Resulta que, enguany, Badalona és la "Capital de la Cultura Catalana", i resulta que m'assebento del 25è aniversari de la mort de Salvador Espriu a través d'un blog, i ara m'assabento de la commemoració de l'"Any Maragall" a través del teu, de blog... En fi...

    Quan tingui un moment passaré pel blog d'en Lluis Gil perquè m'agrada la iniciativa, i jo també en parlaré al meu. Suposo que alguna cosa m'empescaré.

    Gràcies!

    ResponElimina