dimarts, 12 d’abril del 2011

Carriera descrita per Rilke

Una jove dama, el rostre alçat damunt un coll ben dret i tombat ingènuament cap endavant que sosté davant el seu vestit de randes escotat un petit mico caputxí d’ulls clars que a sota, al marge inferior del retrat, té el mateix esguard fervent que ella a dalt, però un poc més indiferent. Amb la seva petita mà pèrfida i negra aferra la d’ella i, tot estirant d’un dels seus esvelts dits, atreu la mà tendra i distreta vers el quadre. Això és tan ple d’una època que val per a totes. I és pintat amb encant i lleugeresa, però pintat de debò. En el quadre apareixen, a més, un mantell blau i una tija de violer d’un lila esblanqueït, que estranyament fa de joiell. I davant el blau m’adono que és aquell peculiar blau del segle XVIII...”
Ho escrivia Rainer Maria Rilke a la seva esposa Clara en una carta del dia 8 d’octubre de 1907, després d’haver visitat el Museu del Louvre, a París, i d’haver contemplat aquest quadre de Rosalba Carriera, pintat l’any 1721. La traducció al català és de Judith Vilar i Joan Parra.

2 comentaris:

  1. L'escriptora Olga Xirinacs, fascinada pel personatge de Rosalba Carriera, l'any 1999 va publicar "Tarda a Venècia", unes suposades pàgines autobiogràfiques de la pintora en l'últim tram de la seva vida. És un llibre excel.lent.

    ResponElimina
  2. Un llibre que mostra la gran sensibilitat de l'escriptora, Teresa.

    ResponElimina