dijous, 22 de setembre del 2011

De la lectura i l’escriptura

La lectura alimenta la pensa i la refà de la fatiga de l’estudi, no, però, sense un altre estudi. Ni hem d’escriure solament, ni solament llegir, car la primera cosa dissipa i esgota les forces (parlo de la composició), l’altra les dissol i enerva. cal passar de l’una cosa a l’altra i fer que mútuament s’atemperin, a fi que la ploma doni una estructura d’unitat a tot allò que ha recollit la lectura.”
Així s’expressava Sèneca, l’autor llatí del segle I de la nostra Era, a la lletra 84 a Lucili. Una representació de Sèneca, entre Plató i Aristòtil, procedent d’un manuscrit del segle XIV, il·lustra les paraules traduïdes del filòsof, preses del volum corresponent de la Fundació Bernat Metge.

3 comentaris:

  1. Llegir i escriure semblen inseparables, sí, una cosa conseqüència de l'altra, tot i que escriure -escriure bé, vull dir- demana un talent especial...

    ResponElimina
  2. Els meus alumnes pateixen molt, cada cop que els recordo com ampliar coneixements mentre redueixen les faltes, llegir i escriure, refer i fer, equivocar-se i alçar-se.

    ResponElimina
  3. Fent i desfent apren l'aprenent, m'han dit a casa des de petita, cantireta. També ho dic als meus estudiants. Encara que la frase venia de la sastreria.

    Un do especial, sí, Teresa, però s'ha d'alimentar amb la lectura!

    Abraçada, amigues!

    ResponElimina