dijous, 25 de juny del 2009

Vies verdes

Demà, divendres 26 de juny, es presentarà en societat “Els secrets de les vies verdes de Girona”. Com amb la “Ruta del Ter”, també ha estat l’equip de la Càtedra M. Àngels Anglada, de la Universitat de Girona i la Diputació de Girona, l’encarregat de cercar la literatura que ha produït el paisatge que s’estén des d’Ogassa fins a Sant Feliu de Guíxols, dels Pirineus a la Mediterrània, pels antics camins de ferro. Les Vies Verdes transiten el recorregut dels que l’escriptora Aurora Bertrana anomenava “els trens en miniatura”.

Un d’aquells trens, el carrilet de Girona a Sant Feliu de Guíxols, havia iniciat el seu camí l’any 1892 i va fer el seu darrer viatge l’any 1969. Aquest any ja en fa quaranta del seu comiat. A les seves memòries, Bertrana recrea els viatges en el carrilet: “Podia succeir, entre altres coses, que el maquinista i el fogainer, havent acabat la provisió de llenya, aturessin el tren entre dues estacions i es dediquessin a cercar-ne pel mig del bosc. Els viatgers col·laboraven gentilment a la recollida de combustible i entretant cercaven bolets. Altres cops eren els boletaires els que demanaven al maquinista d’aturar una estoneta el tren, i tots plegats anaven a la caça de tan apreciat comestible.”

Ara, els ciclistes i els caminants de les vies verdes poden aturar-se quan volen, per caçar bolets, o per llegir algun dels rètols que els convidaran a trobar els secrets de les vies verdes de Girona, plens de natura, d’història o de literatura com la d’Aurora Bertrana.


2 comentaris: