diumenge, 1 de gener del 2012

Bon any 2012!

Us desitjo un bon any nou, amics, amb les paraules dels Fastos d’Ovidi corresponents a l’u de gener: 

“Vet aquí, Germànic, que Janus t’anuncia un feliç any, i és el primer a comparèixer en el meu poema. Janus de doble faç, principi d’any que flueix silenciosament, tu, l’únic dels déus celests que pots veure la teva pròpia esquena, sigues propici als comandants, gràcies al treball dels quals frueix de pau la terra fecunda, de pau el mar. Sigues propici als teus senadors i al poble de Quirí, i amb la teva anuència obre els temples brillants. Neix un dia venturós: guardeu silenci, llengües i esperits! És ara, en aquest dia feliç, que cal dir paraules de bon auguri. S’abstinguin de plets les nostres orelles, romanguin lluny les insensates discòrdies: ajorna la teva tasca, llengua maligne!”

Vaig fotografiar l’arc de Janus, a Roma, el dia 31 de maig de l’any 2010.

8 comentaris:

  1. Fa anys que vaig travessar aquesta porta, i que m'ha fet alegria reconèixer en la fotografia. Avui ens recorda que els dies són dels homes i dels déus en el sentit que els hi donem: projeccions del millor que tenim.
    Bon any 2012, estimada amiga!

    ResponElimina
  2. Bon any, Mariàngela. I que la faç més amable ens siga propícia.

    ResponElimina
  3. ...Neix un dia venturós: guardeu silenci, llengües i esperits! És ara, en aquest dia feliç, que cal dir paraules de bon auguri.

    M'he permès manllevar-te-les.
    Ventuos 2012.

    ResponElimina
  4. Paraules belles per a un any curiós!

    ResponElimina
  5. Feliç Any Nou, Mariàngela!
    Has obert amb paraules de bellíssima solemnitat i els hi has posat la fotografia ideal.
    Janus, quin nom tan bonic!
    Una afectuosa abraçada, estimada Mariàngela!

    ResponElimina
  6. Gràcies pels vostres bon desitjos, Teresa, Lapsus calami, Camil·la, Cantireta, Glòria. Que els fats ens siguin propicis!

    ResponElimina
  7. I tantes, de paraules de bon auguri com necessitem per a aquest nou any que tot just comença i que desitjo sigui bo tant per a tu com per als teus.

    P.S. Encara recordo la impressió que em va fer quan, de jovenet, vaig saber de l'existència del déu de les dues cares! Ens ho va explicar a la classe de llatí de tercer de batxillerat "la senyu", una de les professores de qui més bons records tinc.

    ResponElimina
  8. És que el llatí que ensenyen les professores de llatí deixa bon record i empremta, Assur! Bons auguris, amic!

    ResponElimina