dijous, 26 de juliol del 2012

Biblioteca ferroviària

Tren d’anada. Llegeixo l’Homenot que Josep Pla va fer de Josep Sebastià Pons. Interès professional: he de preparar un paper sobre el poeta rossellonès. M’hi trobo Virgili. Cap sorpresa. Diu Pla de Pons que era un “apassionat de Virgili i de Montaigne” i explica: “Presoner de guerra dels alemanys, és concentrat, després de diverses vicissituds, en els camps de Curlàndia, amb un Virgili i un Pascal a la butxaca per tota companyia. [...] A l’Havre els serveis sanitaris li feren perdre el Virgili, que li havia fet tanta companyia.”
Tren de tornada. Començo Stoner de John Williams, que m’he comprat a la llibreria propera a l’estació, aprofitant els cinc minuts que em sobraven i perquè una meva antiga estudiant el va recomanar vivament al seu mur del Facebook, l’altre dia. I perquè me’n refio molt del seu criteri literari. Hi llegeixo del protagonista: “Va dedicar gairebé tot l’estiu a rellegir els poetes llatins clàssics i medievals, sobretot els seus poemes sobre la mort. Va tornar a considerar la senzillesa i l’elegància amb què els lírics romans acceptaven el fet de la mort, com si el no-res que afrontaven fos un tribut per la riquesa dels anys gaudits.”
Aquest vell xiprer (tan clàssic ell!) del jardinet de l’estació de Caldes de Malavella sempre m’ha robat el cor. El vaig fotografiar el primer dia de juliol d’aquest any.

4 comentaris:

  1. El pare donava cada dia les gràcies pel dia viscut. Va morir tal com havia viscut: agraït amb la vida.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va tenir sort el teu pare de poder sentir aquest agraïment que, segur, el feia més feliç.

      Elimina
  2. Aquest preciós xiprer deu ser el primer que vaig veure. Podem compartir la seva antiga ombra, Mariàngela.
    Molta gent està llegint Stoner i tothom en diu bé perquè es veu que, sense fer-ne propaganda, ha sorprès molt agradablement. Ara l'està llegint una amiga meva i me'l guarda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Serà un plaer compartir l'ombra d'aquest xiprer amic amb tu, Glòria. No t'amagaré que vaig pensar en tu, quan vaig decidir d'il·lustrar el post amb aquesta fotografia. Stoner llisca bé, estic a la meitat, més o menys.

      Elimina