diumenge, 13 de maig del 2012

Llistes, de dones

Primer us donaré les dues llistes, després us diré qui les va escriure. Vet aquí la primera. 
“... has estat un obseqüent esclau d’Eros. Les nenes que vas estimar de petit, les dones que has estimat de gran, cadascuna diferent de les altres, algunes grassonetes i algunes primes, algunes altes i algunes baixes, algunes estudioses i algunes atlètiques, algunes taciturnes i algunes extravertides, algunes blanques i algunes negres i algunes asiàtiques...”

I aquí teniu la segona. “No hi ha un tipus de bellesa que desperti el meu amor; cent motius hi ha que em fan estar sempre enamorat... Tu, que ets tan alta d’estatura, iguales les heroïnes antigues i pots omplir tot el llit amb el teu cos estès. Aquesta és lleugera per la seva poca talla. Totes dues em sedueixen: l’alta i la petita responen al meu desig... Una dona pàl·lida em conquistarà; em conquistarà una de rogenca; fins un tint bronzejat és agradós per a l’amor...”

Mentre escrivia els mots anteriors, he pensat que podem jugar a endevinar. Qui creieu que són els autors d’aquests catàlegs? S’admeten noms! Una pista: no són escriptors catalans, de manera que teniu davant vostre dues traduccions. El resultat demà.

Vaig fotografiar el quadre que il·lustra el post llistat d’avui al Metropolitan Museum de New York, el mes de desembre passat. El va pintar Franz Xaver Winterhalter (1805-1873). També és un catàleg de dones, observades per un home que treu el cap al cantó esquerre.

8 comentaris:

  1. Paul Auster és l'autor del primer catàleg. El segon, ni idea.

    ResponElimina
  2. Tenia un amic poeta al qual més d'una vegada li vaig sentir dir: "En la meva dona hi veig totes les dones!" La llista, doncs, es concentrava en la seva esposa.

    ResponElimina
  3. "Que li vulguin a un d'aquesta manera ho canvia tot.../...jo havia saltat des de la vora i llavors, en l'últim instant, alguna cosa em va agafar en l'aire. Aquesta cosa és el que defineixo com amor. És l'única cosa que pot detenir la caiguda de l'home, l'única cosa prou poderosa com per invalidar les lleis de la gravetat."

    "Una edat tendra m'excita, una de més madura m'agrada: la primera per la bellesa del cos, l'altra té l'experiència."

    Altre post per guardar.

    ResponElimina
  4. M'has portat a la memòria l'Aria del catàleg del Don Giovanni de Mozart-Da Ponte.

    ResponElimina