dimarts, 18 d’octubre del 2011

La missió del poeta

El sagrat Orfeu, oracle dels déus, tragué els homes de les boscúries i dels escampaments de sang i d’una vianda abominable: per això fou dit que ell amansia els tigres i els rabiosos lleons; i també fou dit d’Amfion, fundador de l’acròpolis de Tebes, que amb el so de la seva lira, commovia els penyals i se’ls enduia allà on volia, esclaus de la dolçor del seu càntic. Temps era temps, la poesia tingué la sàvia missió de discernir del privat el públic, i el sagrat del profà, d’assenyalar els drets dels marits, d’apartar dels errants concubinatges, de bastir ciutats i de gravar lleis en fusta. Així advingueren molta honor i fama als poetes divins i a llurs poemes. I després d’aquests, l’insigne Homer i Tirteu concitaren amb llurs versos els mascles cors a les marcials conteses. En versos foren dits tots els oracles, i hi fou dictada la norma de la vida; i amb els càntics pieris hom sol·licità la privadesa dels reis, i a la fi fou trobat el joc escènic, que era el terme de les llargues feines del camp: per tot això, no et sigui motiu d’empegueïment festejar la Musa destra a sonar la lira, ni el cantor Apol·ló.”

Vet aquí la missió civilitzadora del poeta, segons Horaci, al segle I abans de Crist, en la traducció de Llorenç Riber per a la Fundació Bernat Metge, de l’any 1927. 

Vaig fotografiar l’escultura de la fotografia dissabte passat a la Metropolitan Opera de New York.

4 comentaris:

  1. Una responsabilitat, ser poeta. L'encaro de gust perquè és vocacional...

    ResponElimina
  2. Les poetes ens transporten a un món més vast o més bell, més ardent o més dolç que el que ens ha estat donat, en tot cas diferent i probablement inhabitable a la pràctica.

    Però... quina bellesa!

    Adapto -un no res- a la Yourcenar de Memòries d'Adrià.

    ResponElimina
  3. És clar que la funció d'un poeta ha canviat, avui en dia els objectius de la poesia es centren el la lírica (no tenint una vessant tant política i social com en l'Edat Antiga).

    www.terraaspra.blogspot.com

    ResponElimina
  4. I amb bon saber fer, Teresa!

    Ben trobat per a l'ocasió, Ignasi!

    Benvingut al bloc, David. Tot és cíclic, i tot torna!

    ResponElimina