divendres, 23 de març del 2012

De la influència de Paul Auster sobre Petrarca

Francisco Rico en la seva Primera cuarentena, inclou un “Tratado general de literatura” de cinc pàgines. Hi proposa això: “Ejercicio. Redáctese un trabajo de unas cinco holandesas (mecanografiadas) sobre la influencia de César Vallejo en los sonetos de Quevedo, cuenta habida de que la crítica literaria es siempre válida si es válida literariamente.”
Dimarts passat, 20 de març, en la presentació de l’edició de Mi secreto. Epístolas de Petrarca vaig proposar el mateix exercici entre Diari d’hivern de Paul Auster i l’epístola Posteritati de Petrarca. Si no us hi voleu trencar el cap, us diré, ras i curt, que ambdós escriptors tenien 63 anys quan van començar a escriure aquestes dues peces en les quals llisten i descriuen les cases i les ciutats on han viscut, 21 en el cas d’Auster, 20 en el cas de Petrarca, si no m’he descomptat. Les connexions literàries mai no deixaran de sorprendre’m!
Vaig fer la fotografia de Paul Auster quan va presentar el seu Diari a Barcelona, el dia 21 de febrer. Sí, s’ha fet gran.

12 comentaris:

  1. Aquestes influències amb efecte retroactiu són força interessants i ens expliquen els valors intemporals de les grans creacions artístiques, a més d'algunes inquietants coincidències.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Completament d'acord, Lapsus calami! I és que entre els clàssics i ara, la vida.

      Elimina
  2. Estimada Mariàngela: o jo ja no conec la meva filla, o la noia a qui Paul Auster està signant el llibre és la meva Cristina!
    M'he emocionat vivament, t'ho pots imaginar, per allò de les coincidències.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que sóc jo!!!! La veritat és que 63 anys són uns quants, però un escriptor sempre és etern.

      Enhorabona pel teu bloc Mariàngela.

      Elimina
    2. Gràcies, Cristina! He mirat si apareixies en alguna altra de les fotografies que vaig fer aquell vespre, però no t'hi he pas trobat. Has vist la teva mà en moviment?

      Elimina
  3. Ah, Teresa, no em podia pas imaginar que estava fotografiant la teva filla i que després triava justament la fotografia de la teva filla! També m'emocionen aquestes nostres sincronicitats. Una abraçada.

    ResponElimina
  4. Saps Mariàngela; en Paul i jo tenim una cosa en comú...

    http://www.youtube.com/watch?v=qLhroCun-QM

    http://www.youtube.com/watch?v=piTWe3W7NNo

    Ja veus, més coincidències, com li agrada a Mr. Auster.

    ResponElimina
  5. Tenint en compte que Paul Auster està encantat amb els atzars li agradaria molt saber -si no ho sap ja- les seves coincidències amb Petrarca. Com ens assemblem els humans malgrat hi hagin segles pel mig.
    Una abraçada, Mariàngela.

    ResponElimina
  6. Petrarca no tenia iphone, ni podia fer tuits, però es va enamorar de Laura i va passar la vida creant el seu propi personatge, com tants humans d'avui. Petons, Glòria.

    ResponElimina
  7. Coincidencias de números de ciudades, coincidencias de edades, alejados unos en el tiempo, cercanos siempre por lecturas...
    Un abrazo.

    ResponElimina