dimecres, 26 de maig del 2010

D'Èboli enllà

A la Càtedra M. Àngels Anglada de Patrimoni Literari de la UdG, hem organitzat un curs d’estiu, per primera vegada. La Càtedra ha creat més d’una dotzena d’itineraris literaris, tan diversos com “Rodoreda Romanyà” o la “Ruta del Ter”. Ara, seguirem l’itinerari de Carlo Levi i la seva novel·la Crist s’ha aturat a Èboli al poble italià d’Aliano, a la seu del Parco Letterario Carlo Levi. És per això que, del 4 al 16 de juliol, farem un curs in situ, amb visites i recorreguts, amb conferències sobre patrimonialització del territori, sobre la relació entre literatura i paisatge. I tot en un lloc ben especial, per ser font literària, sí, però també per les seves característiques naturals. L’entorn d’Aliano és argilós, “un complicat laberint de turons i de clots d’argila blanca”, a la manera de les coves de la Capadòcia. Per això també farem un taller de manipulació d’argila, ens ensenyaran a fer màscares, com les que omplen els carrers del poble per carnestoltes.


“Crist mai no ha arribat ací, com no hi ha arribat el temps, ni l’ànima individual, ni l’esperança, ni el lligam entre causa i efecte, entre raó i Història”, diu Carlo Levi, a la seva novel·la. I, a la fotografia que il·lustra aquest text, els “calanchi” d’Aliano, vistos pel Carlo Levi pintor.


6 comentaris:

  1. Gràcies, Esther! Ja ens agradaria que ens acompanyessis!

    ResponElimina
  2. Oh, quin viatge que t'espera! Un viatge-experiència, sí, entre paisatge i literatura, i un taller de màscares amb la terra del lloc.
    A la tornada ens plaurà llegir la crònica...

    ResponElimina
  3. A veure si serà possible! Si no hi ha alumnes, no el podrem fer. Passa la veu!

    ResponElimina
  4. Literatura y paisaje siempre van juntos. Uno le dicta al otro lo que debe escribir enseñándole páginas de tierra, surcos, hojas de crepúsculo.
    Saludos.

    ResponElimina
  5. La tierra como libro, me gusta mucho el comentario. Gracias!

    ResponElimina