divendres, 7 de maig del 2010

Carlo Levi i Aliano

Entre 1935 i 1936, el poblet d’Aliano, a la Basilicata al sud d’Itàlia, va acollir l’escriptor Carlo Levi. Hi va ser confinat en exili per la seva lluita antifascista. Al final de la seva vida, per voluntat pròpia, Levi va ser enterrat al cementiri d’Aliano, després de morir a Roma l’any 1975.


Aliano, aïllat dalt d’un rocam de quasi cinc-cents metres d’alçada, “sobre una carena situada entre dos barrancs”, va sacsejar l’escriptor. A Aliano, Levi va donar forma a la seva novel·la més important Cristo si è fermato a Eboli, publicada l’any 1945, que té com a protagonista el poble i la seva gent, el paisatge i les seves cases, una novel·la que no podia haver estat pensada, tal com és, en cap més altre lloc. Perquè la relació entre l’entorn i l’escriptor és sempre estreta, és sempre visible en la literatura. Perquè l’escriptor literaturitza l’entorn.


La novel·la i la tomba de Levi han fet d’Aliano un referent important a Itàlia des del punt de vista turístico-cultural. A Aliano, ja fa anys que es va crear un parc literari, en reconeixement a l’escriptor que es va fer seu el poble, en reconeixement a un poble que va saber fer-se seu un escriptor. Quasi els mateixos protagonistes de la novel·la de Levi, o els seus descendents, posen en escena les seves pròpies vides fetes literatura, guien els visitants pels espais que van servir d’escenari de la novel·la de Levi. Ja no es pot entendre Aliano sense la petjada de Levi. Ja no es pot entendre Levi sense l’empremta d’Aliano. La hi van deixar, profunda, l’un en l’altre.


La fotografia d’Aliano, que il·lustra aquest text, la va fer Jodi Hilton l’any 2001.


4 comentaris:

  1. L'escriptor fa del seu entorn un espai literari, i tant, es fecunden l'un a l'altre.
    Estem preparant un viatge a Weimar. Weimar i Goethe han esdevingut inseparables en el nostre imaginari...

    ResponElimina
  2. Nosaltres preparem un curs d'estiu a Aliano, en parlaré en un proper post. Vols apuntar-t'hi, Teresa?
    El meu fill és el president de la Societat Weimariana de Girona, petita, però quand même...

    ResponElimina
  3. Leí hace muchos años "Cristo se detuvo en Eboli". Como tantos otros escritores italianos, me gustó.
    JJP

    ResponElimina
  4. Nos vamos a ir a Aliano en julio, porque hemos organizado un curso de verano allí. Todavía hay plazas, JJP. Si te animas!

    ResponElimina