dimecres, 19 de maig del 2010

Dietari


Dilluns
Sessió en memòria del professor Joan Bastardas a l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona. El motiu de la sessió era dolorós, per l’absència i l’enyor del professor, i al mateix temps dolç i sòlid. Dolç, perquè vam recordar, i el record d’algú que s’ha estimat i que s’ha admirat és dolç; sòlid, perquè recordar tots junts aquells que ens han precedit, aquells que ens han ensenyat, ens fa sentir que pertanyem a alguna cosa que perdurarà, ens fa sentir baules d’una cadena que no volem que es trenqui. Joan Bastardas és d’aquella mena de científics que honoren un país. I no va cercar honors.

Dimarts
Presentació del llibre Aula Magna. Antologia de textos i estudis literaris, de Dolors Condom a la Fontana d’Or de Girona. Si volíem conèixer els treballs de Condom sobre la cultura grecollatina, sobre Girona o gironins il·lustres de tots els temps, sobre l’institut Jaume Vicens Vives, sobre història de la cultura, en definitiva, havíem de rastrejar revistes, diaris, llibres d’actes de congressos, volums d’homenatges. Tot un pelegrinatge. Ara, el volum reuneix una part d’aquests treballs, juntament amb una selecció de conferències, presentacions de llibres, comentaris o glosses de concursos literaris, que no havien estat mai publicats. Necessitàvem aquest llibre. I ja el tenim. I el vam presentar, amb goig i satisfacció. Amb Dolors Condom al costat nostre.
El professor Joan Bastardas va ser professor de Dolors Condom, de la qual jo sóc deixebla.
L’Aurora de dits rosats tintava el cel damunt del Pantheon, el 16 de desembre de 2009, com fa dos mil anys, quan vaig fer la fotografia que il·lustra aquest text.

3 comentaris:

  1. Fa goig comprovar l'agraïment d'una deixebla envers la seva mestra. L'agraïment és una virtut de les més belles, ja que per ser agraït s'ha de ser desprès, generós.

    ResponElimina
  2. M'uneixo a l'homenatge, que això és el teu comentari a "Dietari", a la Dolors Condom, la professora...

    ResponElimina
  3. Li vaig donar records teus, Teresa, i li va fer molta il·lusió. Va ser un vespre preciós, la sala plena de gom a gom, gent dreta al darrere i tot!
    Tos ens l'estimem molt.

    Gràcies, Lluís, per afegir-te a l'homenatge. S'ho ben mereix!

    ResponElimina