divendres, 30 de juliol del 2010

Atles Literari 2.0

Vam ser pioners. Primer vam crear l’Atles literari de les terres de Girona, que va publicar la Diputació de Girona en dos volums de 1200 pàgines, el mes d’abril de l’any 2003.


El portal digital d’aquesta obra atlesliterari.cat va ser consultable a la xarxa a partir del mes de març de 2008, a través d’un projecte de la mateixa Diputació i la Càtedra M. Àngels Anglada de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona.


Des de l’Atles i amb l’Atles, podem recórrer camins literaris, per llocs, per autors, per arbres, per ermites, per marededéus, per turons, per obres de molts autors o d’un sol autor, amb mapes literaris. O simplement ens podem fer la nostra pròpia antologia literària.


Ara, a la xarxa, es poden trobar diversos llocs que relacionen literatura i territori. Però cap no té, encara, les dimensions de l’Atles. És de justícia que recordem, avui, aquesta obra de més de 7 anys de vida, que es va fer des de Girona i amb un gran equip d’especialistes. És de justícia que la saludem com la primera que va existir.

10 comentaris:

  1. Ostres, no la coneixia pas aquesta obra. He consultat l'Atles per saber què hi havia a Torroella de Fluvià, i m'he trobat Pere Coromines. He sentit tristessa. Fins l'any passat (2009) abans de l'estiu el paisatge era tal com el descriu ell -i ho conec perquè hi anem amb la Rosita a fer bici o footing-. Ara, amb la carretera nova, han destruït tot aquest paisatge i, tot i que sé que s'intenta recuperar per fer una ruta btt i a peu pel Baix Fluvià, no tornarà a ser tan bonic com va ser fins l'any passat. Sempre quedarà l'escrit per a la memòria. RIP Baix Fluvià.

    ResponElimina
  2. Jo sí que el coneixia. El vaig descobrir quan buscava aquell poema de Palol de què et vaig parlar i l'he consultat vàries vegades ja que tinc l'adreça en els “Preferitus”, que dèiem, en broma, amb els meus fills.

    El que no he sigut, però, és fins avui conscient de l'enorme esforç i de la il·lusió que hi havia al darrere. Estem tan avesats a trobar-nos les coses fetes, oi?...

    L'enhorabona a tots els que l'heu fet possible, i gràcies, Mariàngela, per fer-nos-en conscienciar.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  3. Mariàngela,
    Jo sí que coneixia aquesta obra. Recordo que temps endarrere hi figurava el meu poble, Riudellots de la Selva. No en deia gran cosa. En Josep Pla feia un comentari que he preferit oblidar.
    Estic segura que, quan puguis, m'explicaràs el perquè de l'absència d'un poblet tan encantador i visitable com segueix siguent Riudellots. La part moderna, com quasi sempre, ha estat construïda en detriment del bell paisatge natural però Riudellots conserva la quieta i petita part antiga: Un carrer de cases, una plaça, l'esglèsia...i una part rural notabílissima i, a parer meu, molt adequada per fer-hi itineraris malgrat no estiguin recolzats pel que s'entén per obra literària on se n'hagi fet esment...He aprofitat el teu post per desfogar-me i ho faig amb tanta franquesa com respecte.
    Áfectuosament!

    ResponElimina
  4. Jo també el conec l'Atles ;) Una gran obra, feta per millors persones. Pot sonar pilota, però ho havia de dir.

    ResponElimina
  5. Manel, estic contenta que hagis trobat aquest text de Pere Coromines que fixa un paisatge d'un moment. La literatura serveix, o pot servir, per conservar un territori. Vet aquí un dels objectius de l'Atles i dels itineraris literaris que fem. Encara que només hàgim salvat un lloc, ja val la pena! Gràcies.

    M'agrada molt que sigui un dels teus "Preferitus". No saps pas que bé que ens ho vam passar, primer per fer el de paper i després el portal web. Una gran feinada d'un equip molt gran. La satisfacció de tots els que vam participar també va ser gran. Gràcies, Assur!

    Glòria, si poses el nom de Riudellots al cercador de l'Atles, et sortiran 7 textos i 7 itineraris. N'hi ha de Rusiñol, Pla, d'en Lluís Muntada, Dolors Garcia Cornellà... Et deixo l'enllaç per si ho vols veure
    http://www.ddgi.cat/atlesWeb/faces/cerca.jsp
    No és que hi hagi moltíssima literatura, però alguna cosa vam trobar! Una abraçada.

    Estimat David, moltes gràcies. Si conec algú que no fa la pilota, ets tu!

    ResponElimina
  6. Enhorabuena por ese Álbum de tierras de Gerona- tan interesante-. Tengo un gran recuerdo de Port de la Selva donde hace años pasé unos días.
    ¡Felices vacaciones!

    ResponElimina
  7. Muchas gracias, J. Julio! Port de la Selva ha sido lugar de inspiración de escritores importantes. Saludos.

    ResponElimina
  8. Certament que és una gran obra. Segur que des d'aquí la utilitzaré sovint i també la poso als webs preferits.

    ResponElimina
  9. Celebro que t'agradi, Joan! Gràcies per posar-lo als teus preferits. Avui en parlen en aquest blog
    http://clan-destinos.com/2010/08/05/literatura-y-turismo/

    ResponElimina
  10. Bon dia Mariàngela,
    Acabo de posar una mini ressenya d'aquest llibre al nostre bloc:
    http://bibliotecadesantgregori.blogspot.com/2014/02/atles-literari-de-les-terres-de-girona.html
    Trobo que és un molt bon recurs que nosaltres hem redescobert per mitjà d'un usuari de la biblioteca.
    Gràcies,
    MarisaSGR

    ResponElimina