divendres, 23 de juliol del 2010

Despuig lloa Tortosa


L’elogi de les ciutats és un gènere literari que s’inicià en el món antic i que té la seva màxima expressió durant l’època del Renaixement. No totes les ciutats tenen la sort d’haver estat matèria literària de primer ordre. La ciutat de Barcelona va ser objecte d’atenció de l’humanista més important del segle XV català. Efectivament, Jeroni Pau va escriure una obra sobre Barcelona, en llatí, és clar, mogut pel seu amic l’humanista romà Paolo Pompilio.


Un altre dia parlaré de Jeroni Pau, avui, però, el que voldria és afegir-me a la commemoració en xarxa del cinc-cents aniversari del naixement del tortosí Cristòfor Despuig, que ha promogut el bloc Tens un racó dalt del món.


Semblantment a com havia fet Jeroni Pau, Despuig va escriure un elogi de la seva ciutat natal “per a llustrar y defensar la naturalesa pròpia” i ho va fer sota la forma d’un gènere tan clàssic com el diàleg. Sembla que els Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa van ser acabats l’any 1557, però no van veure la llum fins que el Pare Fidel Fita va decidir publicar-los l’any 1877. I a fe que Despuig ja no va escriure l’obra en llatí, perquè “no pareguera ser tan generalment tractada y entesa per los de nostra nació com yo volguera, per honra y contentament dels quals se és escrita.”


Vet aquí tres virtuts de la Tortosa de Despuig: “bon clima, bon siti, molt comersi per la mar”.


Amb personatges il·lustres com Despuig no és gens estrany que Tortosa celebri cada any la Festa del Renaixement.

5 comentaris:

  1. Les ciutats, sovint femenines, quan surten a passejar fan goig. No és estrany que trobin poetes que en facin una oda, un poema, una cançó.

    ResponElimina
  2. En Comadira té un pema preciós sobre les ciutats, així, en general. El recordes, Teresa?

    ResponElimina
  3. moltes gràcies per ajudar a difondre aquesta commemoració

    ResponElimina
  4. Ha estat un plaer! Gràcies a tu per proposar-la i per contribuir a la difusió de l'humanisme català.

    ResponElimina