dissabte, 24 de juliol del 2010

Europa no és el melic del món

En la mitologia grecollatina, s’explica que des de l’Olimp celeste Zeus, el pare dels déus i dels homes, va llençar dues àligues (l’animal consagrat a ell) en direccions oposades amb la predicció que allà on s’ajuntessin seria el centre del món, el melic. És sabut que les àligues es van unir a Delfos i, per això, allà s’hi va construir aquella mena d’ONU de l’antiguitat entorn del temple-oracle d’Apol·lo.


És, com a conseqüència d’aquesta nostra antiguitat, que a Europa ens creiem, des de fa segles, el centre del món occidental, fins i tot el melic del món. I, si ens mirem un planisferi a l’ús, Europa és en el centre.


M’ha costat de trobar un planisferi que mostrés un altre centre per il·lustrar la impressió que em vaig emportar del meu viatge a Taiwan, l’any 2006. A les conferències, a les visites a Universitats, Acadèmies i Museus, però sobretot a les converses dels àpats, em vaig adonar, voltada de científics com estava, que per a ells (tots eren homes!) Europa es trobava en un extrem del món, que el seu planisferi era un altre: aquells físics es movien entre Àsia i Amèrica, de Taiwan a Califòrnia, de New York a Hong Kong, sense cap necessitat, cap, de passar per Europa.


És clar que tot canvia.


6 comentaris:

  1. El nom de Xina és "el centre".
    I potser aviat ho serà de debò.
    L'etnocentrisme europeu és una idea ben arrelada, però falsa, quan mires els mapes des d'altres perspectives, en efecte.

    ResponElimina
  2. O quan viatges o parles amb gent que no necessita gens Europa.

    ResponElimina
  3. Això ho explica perfectament Kapuscinski al "Imperio" quan diu que els mapes escolars de la URSS Rússia estava en el centre i USA es veia partit, exactament com en el segon planisferi, a les escoles nord-americanes, l'Imperi Soviètic es veia esquitllat. Gran post de totes maneres!!!!

    ResponElimina
  4. No he llegit res de Kapuscinski, ho confesso. Miraré de trobar "Imperio". Moltes gràcies per la informació, pel comentari i per la floreta del final!

    ResponElimina
  5. Doncs encara és més xocant, per a un Europeu, veure el Mc Arthur's Corrective Map, paga la pena donar-hi un cop d'ull ja que Europa, a més d'estar de cap per avall, està en un racó de mapa. I ja que algú ha parlat de Xina (Zon Ghuò - El Centre del Món -), Espanya és Xi Ba Nyà (l'Extrem del Món o La Fi del Món). Això dels mapes, de fet, diu molt d'un grup d'humans!

    ResponElimina
  6. Manel, acabo de veure el mapa a Google, és impressionant. De fet el Finis terrae dels romans ja era a Galícia. Hi ha coses que es repeteixen, amb alguns canvis... Moltes gràcies per les teves aportacions enriquidores.

    ResponElimina