Al llibre VII de l’Odissea, quan Ulisses arriba al palau del magnànim Alcínous, rei dels feacis, Homer en descriu l’hort amb aquestes paraules, que Carles Riba va traslladar a hexàmetres catalans l’any 1953:
Creixen allí, de primer, tot d’arbres alts i ufanosos,
pereres i magraners i pomeres d’uns fruits que relluen,
figueres de dolçor i oliveres plenes d’ufana.
Mai d’aquests arbres no es veu que el fruit s’afolli ni manqui,
ni d’hivern ni d’estiu, en tot l’any; ans el zèfir, que hi bufa
sempre, quan l’un apunta, en madura ja un altre, i la pera
sobre la pera envelleix, i la poma sobre la poma,
sobre el raïm el raïm i la figa sobre la figa.
Ahir vespre, per sopar, em vaig menjar les figues i el raïm, homèrics, de la fotografia, dolços com la mel de l’Hibla!
Els fruits de la tardor! Posa la carn de gallina aquesta fotografia que és un veritable bodegó dels fruits que vénen de tan lluny i que la poesia recrea.
ResponEliminaMmmm... Quina idea més bona m'acabes de donar... Una melmelada de figues amb raïm... Ha de ser boníssima!
ResponEliminaÉs fantàstic veure com els clàssics t'inspiren, fins i tot, els àpats.
ResponEliminaBon profit!
Les figues i el raïm -coll de dama i moscatell, si pot ser- són un dels tresors més grans de la Mediterrània.
ResponEliminaSí, senyora, un bodegó tardoral i antic. Una abraçada, Teresa!
ResponEliminaEscolta, potser sí que seria bona aquesta barreja. Ja m'ho diràs, si t'animes a fer-la, Manel. En farem publicitat al bloc!
Ai, Glòria, fins i tot hi dormo amb els meus clàssics!
I les olives, l'altre tresor. Gràcies pel comentari, Ricard!