dijous, 2 de setembre del 2010

Diari del Líban (V)


A la tarda, a Biblos. Però abans passem per Batroun, un poble adormit havent dinat. Visitem l’església de Sant Jordi, la de Sant Esteve... i el mur fenici que s’aixeca arran de mar. Fa un sol que estella les pedres. A la carretera de la costa comencem a prendre consciència de la presència militar arreu. Passem diversos controls que consisteixen a saludar el soldat, i prou. Sobta, primer, després ens acabarà donant sensació de confiança. A Biblos, l’alè s’atura, i no serà la darrera vegada que se m’aturà l’alè aquells dies d’agost al Líban. Biblos, la ciutat del món que ha estat habitada sempre, d’una manera continuada, des de fa 7000 anys, la ciutat amb nom de llibre, la ciutat on va néixer l’escriptura. Al segle XII, els croats van construir la fortalesa, el castell, amb pedres de totes les construccions de tots els pobles que hi havien deixat la seva empremta. De manera que podem veure columnes romanes empotrades als murs medievals per fer més sòlida la construcció. 19 civilitzacions han passat per Biblos! Els egipcis, els perses, sense oblidar els grecs i els romans. Això sí que és amuntegament de cultures.
A les fotografies, de dalt a baix, el mur fenici de Batroun, com un fistó, ran de mar, el castell de Biblos del segle XII, columnes romanes amb el castell i amb el mar, de fons, també a Biblos.

4 comentaris:

  1. Veient aquestes fotografies la imaginació s'envola vers aquest passat gloriós.

    ResponElimina
  2. Muy bellos comentarios, muy bellas fotografías, muy bello viaje...
    Saludos
    JJP

    ResponElimina
  3. Un viatge apassionant. Quina meravella Biblos!

    Glòria

    ResponElimina
  4. Sort en tenim de les fotografies que ens ajuden a conservar millor la memòria dels llocs que ens han fascinat i a reviure aquesta fascinació.

    Moltes gràcies pels vostres comentaris, Teresa, José Julio, Glòria. Una abraçada.

    ResponElimina