dilluns, 20 de setembre del 2010

Diari del Líban (XXIII)


Si ahir érem al nord, avui és dia de sud. Visitem Saida, l’antiga Sidó. A la fortalesa que van construir els croats arran de mar es fa evident, més encara que a Biblos, el reciclatge de columnes romanes, encastades als murs. La van construir l’any 1228 sobre les ruïnes d’un antic temple fenici. Ocupa una petita península i té davant un illot amb un far, fins al qual feien curses de natació els joves de la ciutat, quan l’aigua era més neta. Fa un dia de sol intensíssim, que accentua l’ocre, altra vegada. Sidó és habitada, sense discontinuïtat, des de fa 4000 anys. Caminem i suem pel Souq Khan El-Franj, fins a una recòndita i diminuta església on van predicar Sant Pere i Sant Pau. Després visitem La Quarantaine, l’Ellis Island de Sidó, per entendre’ns. A l’entrada topem amb una gran fotografia del primer ministre Al Hariri, originari de Sidó, assassinat l’any 2005. Ara és el seu fill qui presideix el Consell de Ministres, el vèiem cada dia als telenotícies. I aquests dies, al Líban, tothom està pendent de la resolució que ha d’emetre el Tribunal Internacional, encarregat d’investigar aquesta mort. I tenen por del que pot passar. Si darrere de tot plegat hi ha Síria o Israel, serà igual de dolent. Una terra tan bella, i massa cobejada.
P. S. Pocs dies després de tornar a Catalunya, Al Hariri va declarar que el seu govern havia acusat Síria per qüestions polítiques, i se’n desdeien.


3 comentaris:

  1. La ciutat de Sidó evoca l'Antic i el Nou Testament... És una mica com ser a casa, una casa ampliada, però, en aquest concepte que anomenem cultura mediterrània i de la qual el pròxim Orient n'és una part.

    ResponElimina
  2. Mariàngela,
    amb aquestes grans cròniques diria que faràs un gran favor al turisme del Líban, perquè, al menys a mi, m'has fet entrar moltes ganes de visitar el país.
    Una abraçada ben forta,
    E.

    ResponElimina
  3. Líban uneix les nostres arrels, clàssiques i cristianes, com ser a casa, bé ho dius, Teresa.

    Ja m'agradaria, Esther, despertar interès pel Líban! És a la base de la nostra cultura. Penso que el turisme els ajudaria a tirar endavant.

    Gràcies, amigues meves, una abraçada!

    ResponElimina