dissabte, 5 de setembre del 2009

The Morgan


La fita era visitar l’exposició Pages of Gold. Medieval Illuminations from the Morgan. Una justificació més -ai! ho reconec-, per poder tornar a passejar per la biblioteca i el despatx de Pierpont Morgan, a Madison Avenue amb el carrer 36.


The Morgan Library & Museum és format per l’antiga residència del financer de professió i col·leccionista per devoció Pierpont Morgan (1837-1913), estil palau italià del Renaixement de començaments del segle XX que es veu a la fotografia, i l’ampliació que acull el museu i les exposicions temporals construïda per Renzo Piano. La col·lecció que va reunir el vell Morgan, impressionant per ella mateixa, s’ha vist engruixida pels seus descendents i per la fundació que la gestiona. Té tres exemplars, tres! de la Bíblia de Gutenberg, més de mil tres-cents manuscrits il·luminats, una gran quantitat de papirs, incunables, pintures, dibuixos, molts milers d’autògrafs d’escriptors i compositors de tots els temps...


La biblioteca del vell Morgan és presidida pel tapís The Triumph of Avarice, de Pieter Loecke van Aelst (1502-1550). Reprodueix el mite del rei Midas, que va ser castigat per la seva avarícia a convertir en or tot el que tocava, fins i tot el menjar! S’hi pot llegir aquest dístic llatí:

Semper eget sitiens mediis ceu Tantalus undis

inter anhelatas semper avarus opes.

És a dir: així com Tàntal sempre té set enmig de les ones, l’avar sempre està desitjós de riqueses. Bona divisa per a la biblioteca d’un col·leccionista milionari.


Des de The Morgan vaig viatjar amb la ment fins a la Biblioteca de Miquel Mateu al castell de Peralada. Salts en el temps i en l’espai.


De les tres fotografies que acompanyen aquest text, només són meves les dels exteriors. La de l’interior de la biblioteca amb el tapís és de Todd Eberle 2007, del website de The Morgan.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada