divendres, 3 de desembre del 2010

L’ocell de Catul

Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912), encara que havia nascut a Holanda i va morir a Alemanya, va ser un dels pintors més famosos del segle XIX britànic, on va residir des de 1870. És el pintor de les recreacions del món clàssic. Amb la seva imaginació i a través dels seus pinzells va donar vida a emperadors i bacants, escriptors i banyistes, amb una meticulositat i precisió insuperables en els decorats i en l’ambientació. 

En el quadre que il·lustra aquest post, el pintor va reproduir la història d’amor entre Catul i Lèsbia, a partir del tercer poema de Catul. El poeta, dret enmig de l’escena, té a la seva mà esquerra l’ocell, ja mort, que havia regalat a la seva estimada en el segon poema. Lèsbia, reclinada en el tricilini, plora. Així és com ho havia expressat Catul, en la traducció que en van fer Joan Petit i Josep Vergés l’any 1928 per a la Fundació Bernat Metge: “Però vosaltres maleïdes sigueu, cruels tenebres de l’Orc, que devoreu totes les coses boniques; era tan bonic l’ocell que m’heu pres! Oh mala ventura! Oh pobret ocell! Ara per causa teva els dolços ulls de la meva estimada, tots inflats, són vermells de plorar.”

2 comentaris:

  1. Buscaré la fotografia, potser és una de les fotografies salvades. A la fotografiahi ha la meva filla amb pocs anys, amb un ocell ferit a la mà...

    ResponElimina
  2. M'agradarà de veure-la. Espero que la trobis. Una abraçada, Teresa!

    ResponElimina