dimarts, 19 d’agost del 2014

August

“Si la peça us ha agradat, doneu-li els vostres aplaudiments i, tots plegats, demostreu la vostra alegria.” Avui mateix fa dos mil anys, August, l’emperador romà, pronunciava aquestes paraules en el seu llit de mort, davant dels seus amics, als quals acabava de preguntar si els semblava que havia representat bé la comèdia de la vida. Els havia fet entrar a la cambra, a punt de morir, el 19 d’agost de l’any 14. No sabem si van aplaudir la vida d’August, perquè Suetoni, el biògraf, no ho vol deixar clar. Sí que ens diu, però, que “el destí li reservà una mort tranquil·la tal com sempre havia desitjat”. 

Va deixar un bon llegat al poble romà, no només polític, la tan repetida pax romana augusta, també econòmic. Havia fet testament un any i quatre mesos abans de morir, sempre segons el seu biògraf Suetoni. La família eren els hereus de primer grau, el poble romà i l’exèrcit van rebre també unes bones sumes. S’hi excusava de la “poquesa del seu patrimoni” i hi declarava que els diners que havia percebut dels testaments dels seus amics i dels seus dos pares, el natural i l’adoptiu, els havia despès gairebé totalment en les necessitats de l’Estat. És clar que no va tenir set fills per criar i emancipar.

2 comentaris:

  1. És curiós que també el pobre Beethoven digués alguna cosa similar abans de morir: "Aplaudiu, amics, perquè la comèdia ha acabat"; fins i tot alguns biògrafs ho transcriuen en italià. Potser August va tindre una mort dolça i no va perdre la lucidesa, però dubte que el pobre Beethoven estigués per frases lapidàries, i més en italià. Però trobe una diferència fonamental entre l'emperador romà i el músic alemany: si el primer deixa l'aplaudiment a voluntat del públic, l'altre gairebé ho ordena. Ludwig vs. August, interrogants d'estiu i tertúlia a la fresca. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Grans protagonistes de la comèdia de la història. Interessant aquesta diferència que ressaltes. Al totpoderós August no li calia ordenar! Una abraçada també per a tu

      Elimina