Llegeixo que la Villa Urania, un edifici de propietat municipal, serà enderrocada la setmana que ve. La casa es troba a la Via Augusta de Barcelona i la va deixar en herència a l’Ajuntament l’astrònom Josep Comas i Solà, descobridor d’un cometa que porta el seu nom i d’un petit planeta que batejà amb el nom de Barcelona. La casa va ser construïda l’any 1868 per l’arquitecte Magí Rius i Taulet, l’autor de la Casa de la Misericòrdia i el Passatge del Crèdit. El testament de Comas, de l’any 1937, deixava la casa a la ciutat amb l’objectiu que es destinés a observatori, escola o institució cultural. Fins fa ben poc ha estat una escola bressol.
M’ha fet pensar en l’episodi de la casa-taller de l’escultor Josep Clarà. També la va deixar en herència a la ciutat de Barcelona, l’any 1964, amb l’objectiu que la seva obra es conservés sencera allà on havia estat creada. Va ser Museu Clarà durant uns anys, però l’any 1996 l’Ajuntament va repartir les obres de Clarà entre el MNAC i el Museu Comarcal de la Garrotxa, a Olot, d’on era originari l’artista, va enderrocar el taller i va convertir la casa en biblioteca.
Què passarà amb aquell palauet que l’Ajuntament de Barcelona ha heretat recentment? Són males hereves les institucions? O només ho és l’Ajuntament de Barcelona? O és que les deixes testamentàries són regals enverinats?
A la fotografia skyline barceloní, des del Raval, un matí de finals de febrer.
A la fotografia skyline barceloní, des del Raval, un matí de finals de febrer.
Molt ens hem de tèmer que hi ha herències que no es compleixen, d'altres que són regals enverinats... Per fortuna n'hi ha que tenen sort: la de Mercè Rodoreda, per exemple.
ResponEliminaÉs difícil obeir eternament la voluntat d'un testamentari. No recordo aquesta casa i, per tant no sé si endorroquen una obra d'art. Tremolo pensant en La Pedrera.
ResponEliminaT'he deixat la meva felicitació en els comentaris de l'aniversari de Borja.
Una abraçada!