divendres, 31 d’agost del 2012

Els abecedaris de Goffredo Parise

La poesia va i ve, deia Goffredo Parise a l’advertiment inicial dels seus Sillabari, l’any 1982, una mica com la vida i sobretot com l’amor, afegia. I la poesia el va abandonar a la lletra S, declara. Per això no va poder completar les seves proses poètiques sobre els sentiments humans de l’A a la Z, dotze anys després d’haver-s’ho proposat. Parise va morir el dia 31 d’agost de l’any 1986, per això m’agrada de recordar avui la llista dels seus abecedaris. Aquesta: 

Amore. Affetto. Altri. Amicizia. Anima. Allegria. Antipatia. Bacio. Bambino. Bellezza. Bontà. Caccia. Carezza. Casa. Cinema. Cuore. Dolcezza. Donna. Estate. Età. Eleganza. Famiglia. Felicità. Fascino. Fame. Gioventù. Grazia. Guerra. Hotel. Ingenuità. Italia. Lavoro. Libertà. Madre. Malinconia. Mare. Matrimonio. Mistero. Noia. Nostalgia. Odio. Ozio. Paternità. Patria. Paura. Pazienza, Primavera. Poesia. Povertà. Ricordo. Roma. Sesso. Simpatia. Sogno. Solitudine.

La protagonista de Cinema va a veure la pel·lícula que il·lustra el post d’avui, La città d’oro, de 1942. I la peça de Cole Porter, Night and day, protagonista d’Età, posa la il·lustració musical al post.

2 comentaris:

  1. No havia llegit res de Parise, tot i que em sonava la cosa aquesta dels Sillabaris. Regirant per la xarxa n'he trobat dos: El bes i La dolçor- traduïts al català, i m'han agradat. Llàstima no coincidir amb els dos que tu cites. Charmant Porter.

    ResponElimina
    Respostes
    1. "Età" sembla fet per a tu, Lapsus calami. T'encantaria. Hi ha tot un catàleg de cançons que el protagonista xiula, per decidir quina "è la più bella canzone del mondo". Les cançons que defineixen la seva edat... I no te n'explico més.

      Elimina