dilluns, 25 de juny del 2012

La neteja

Aquesta noieta mestressa de casa, ben dreta, polida i endreçada, s’ha aturat a llegir un llibre, enmig de la feina de neteja. Té la taula plena de bibelots, l’espolsador sota el braç i els ulls fixos en el llibre. Voldria viure la vida de la protagonista de la novel·la que té a les mans. Ella, tan neta i bufona, amb una casa, un marit, uns fills, voldria volar. No sap, però, que volar cansa. I deixa sol. 
William McGregor Paxton (1869-1941) va titular “The House Maid” el quadre protagonista del post d’avui, pintat l’any 1910. És un dels centenars de quadres de noies i dones en interiors que Paxton va crear al llarg de la seva vida, sembla que sota la influència de Vermeer. Es conserva a The Corcoran Gallery of Art de Washington.

10 comentaris:

  1. S'ha aturat el temps per uns instants mentre ella vola, la cambra n'és la seva còmplice, silenci, quietut, harmonia en blaus i blancs...em sembla que la deixarà volar força...abans no es cansi i resti sola...

    ResponElimina
  2. Sembla que sempre volem el que no tenim. Tanmateix, els somnis han de ser nostres, en tenim dret.

    ResponElimina
  3. Crec que Vermeer l'hagués lloat.

    "La nacarada nuca donde se demoraban
    unas gotas de luz, cuando luz ya no había."

    De Paxton a Ángel González, un petit salt.

    ResponElimina
  4. L'atracció cap a la lectura tan incompresa en les dones, i també en els homes, de classe treballadora. Més enllà dels bibelots i de la pols algú ens escriu per ensenyar-nos altres mons que ens fan distreure i ens fan aprendre.
    Un quadre exquisit, Mariàngela.
    Petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un mestre dels interiors en Paxton. Què faríem sense les lectures? Abraçada, Glòria.

      Elimina
  5. A mi em passa sovint, fins i tot amb la planxa encesa ;)

    ResponElimina