diumenge, 25 de setembre del 2011

Cunqueiro i els àngels

Sembla ser que Álvaro Cunqueiro tenia el propòsit d’escriure un diccionari d’àngels i que ja hi treballava l’any 1969. En diverses entrevistes, quan li preguntaven per aquesta obra, havia dit que ja tenia set mil entrades o que ja havia classificat més d’un milió d’àngels.
Pòstumament va aparèixer una obra amb aquest títol De ángeles y demonios, que inclou onze textos, probablement els únics que va arribar a redactar: “Diccionario de ángeles, Leonardo en viaje, Noticias del diablo, Historia con demonio, Los diablos lusitanos, De los ángeles custodios, Los demonios submarinos, Más sobre velocidades, Los hombres de las alas, Dos o tres diablos i Diablos del bisiesto”. 
Aquest any es commemora el centenari del naixement de Cunqueiro, l’escriptor que mostra uns quants paral·lelismes amb Josep Pla. Segons Gonzalo Torrente Ballester els dos homes “se entendieron muy bien”. L’atzar va voler que morissin tots dos el mateix any, just fa trenta anys.
Durant l’any del centenari, el Consello da Cultura Galega organitza uns Faladoiros arreu de l’estat. La setmana passada, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans, vam acollir el que tractava de Cunqueiro i la cultura catalana. Algunes de les coses que es van dir les explico en aquest post, il·lustrat pel cartell dels Faladoiros.

6 comentaris:

  1. Cunqueiro, amb tanta imaginació, Pla, l'home del seny... Els extrems s'atrauen, s'admiren, s'hi fa amistat quan qui els encarna són persones de cap a peus.

    ResponElimina
  2. Cunqueiro que tan aprecio sense haver-li dedicat tot el temps que es mereix. M'ha agradat que en parlessis per fer-me recordar que l'haig d'anotar a la llista infinita.

    ResponElimina
  3. Cunqueiro y los ángeles, Cunqueiro y los peces, Cunqueiro y Pla...
    http://cvc.cervantes.es/actcult/cunqueiro/varia/humanismo.htm
    Saludos afectuosos

    ResponElimina
  4. Amistats literàries ben profitoses, Teresa!

    Som col·leccionistes de llistes, Glòria!

    Lo leí, José Julio, y me pareció muy interesante y acertado. Lo de los peces me intriga.

    ResponElimina
  5. Mariàngela,
    Con lo de los peces y Cunqueiro me refiero a la "Epístola de Santiago Apostol a los salmones del Ulla" (en "Fábulas y leyendas de la mar"), un texto delicioso e inolvidable del gran escritor gallego.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  6. He encontrado el texto, José Julio. Muy ingenioso! Muchas gracias.
    Abrazos.

    ResponElimina