He manllevat el títol del post d’avui, que és també el títol de la conferència que faré demà, 9 de març, del títol d’una conferència que va pronunciar Miquel Dolç amb motiu de la clausura dels cursos de llengua i literatura valenciana de “Lo Rat-penat” el 15 de juny de 1958. Tot plegat perquè, quan l’activíssima Anna Velaz em va convidar a participar en el Vè Cicle de Literatura Universal, que organitza Atenea, agrupació de Cultura del Casino Menestral de Figueres, vaig pensar que encara no havia parlat de Virgili a Figueres, i que, ja que aquest any commemorem el centenari del naixement de Miquel Dolç, podia parlar també de la figura de Miquel Dolç, a més del Virgili de Dolç. S’escau encara una altra efemèride. Demà farà 82 anys que va néixer Maria Àngels Anglada, figuerenca d’adopció i autora de sensibilitat virgiliana.
Diu Dolç que, de tots els poetes del món grecollatí, Virgili és “el nostre poeta, el més acostat a la nostra ànima i a les nostres aspiracions”, perquè “les íntimes qualitats de Virgili responen encara a cadascuna de les imperioses necessitats de l’ànima humana i a cadascun dels aspectes de les nostres concepcions artístiques.” És el que intentaré explicar a partir d’un quart de nou del vespre. Hi esteu tots convidats.
Vaig fer la fotografia d’aquest vers de Virgili en una paret de Roma el dia 9 de desembre de l’any 2010. És Dido qui diu “Jo, no desconeixedora del mal, aprenc de socórrer els dissortats.”
Veig Virgili, aquest poeta proper, en efecte, acompanyant el Dant en la Divina Comèdia, a nosaltres en aquest mateix paper de buscadors...
ResponEliminaEns ajuda a conèixer l'ànima humana, Teresa!
EliminaVaig descobrir Virgili gràcies a tu a la Universitat. Quina meravella!
ResponEliminaQue vagi molt bé la xerrada.
Al meu blog, si vols, pots llegir un post que parla de la primavera i hi veuràs un narcís i una camèlia.
Una abraçada.
Va anar bé, Lluís. Explicar Virgili no pot no anar bé. Visitaré el teu bloc florit!
EliminaLlig Dante moltes voltes, Homer unes quantes més, però Virgili cada dia.
ResponEliminaAixò són bons costums!
EliminaJa que en parles tant, ja que té tan prestigi, amb ulls d'adulta, llegiré Virgili.
ResponEliminaÈxit segur a la conferència. i un petó!
No pot no agradar-te, Glòria!
EliminaRem tene, verba sequentur, i la matèria virgiliana és de primera classe, va anar molt bé.